1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Dossier
  4. Gebruik

Registraties op een vorm van onvrijwillige zorg maken in Ons Dossier

Bijgewerkt op 25 Mar om 15.54 uur

Bij actuele vormen van onvrijwillige zorg is de optie Registreren beschikbaar. Via deze optie is het mogelijk om de werkelijke toepassing op de onvrijwillige zorg te registreren, met exact beginmoment (datum/tijd) en eindmoment (datum/tijd). De datums die bij bijvoorbeeld een onvoorziene of noodsituatie ingevuld worden, geven immers alleen een periode aan dat de onvrijwillige zorg toegepast kan zijn. Met de registratie-optie is een specifieke vastlegging mogelijk. Het is niet mogelijk om te registreren op onvrijwillige zorg waarbij de evaluatiedatum verlopen is. Deze onvrijwillige zorg is herkenbaar aan het label Einddatum verstreken.

Benodigde autorisaties
Om met Wzd en Wvggz te kunnen werken, hebben gebruikers een of meer van de volgende autorisaties nodig:
- Taak: Overzicht vrijheidsbeperkende maatregelen inzien
- Taak: Vrijheidsbeperkende maatregelen activeren
- Taak: Vrijheidsbeperkende maatregelen bewerken
- Taak: Vrijheidsbeperkende maatregelen in zorgplan aanpassen
- Taak: Vrijheidsbeperkende maatregelen inzien

Er is een aparte taak beschikbaar voor het inzien van een BOPZ-maatregel, de voorlopen van de huidige Wzd en Wvggz.

Registraties configureren

De functionaliteit om een registratie zonder onvrijwillige zorg aan te maken, schakel je in via Beheer > Instellingen > Dossierinstellingen > Onvrijwillige zorg-configuratie. Daar vink je de optie Maakt knop voor onvoorziene zorg registreren zichtbaar aan.

Je kunt registraties aanmaken voor het gebruik van een vorm van onvrijwillige zorg, zonder dat die vorm van onvrijwillige zorg in het plan van de cliënt gedefinieerd moet zijn. Deze functionaliteit is bedoeld voor het vastleggen van een vrijheidsbeperkende interventie die onvoorzien is uitgevoerd en heet daarom ook wel Onvoorziene zorg registreren. Denk aan plotseling agressief gedrag dat direct ingrijpen vereist, zonder mogelijkheid tot overleg met zorgverantwoordelijke of wie dan ook vooraf.

Registraties vastleggen

Registraties bij onvrijwillige zorg worden in Ons op twee verschillende manieren vastgelegd:

Automatisch: registratie bij vaste begintijd

Staat bij de onvrijwillige zorg Vaste tijdstippen ingesteld en is er een vaste begintijd ingevuld? Dan bouwt Ons automatisch registraties op van al deze momenten. Hier hoeft de gebruiker zelf niets voor te registreren. Deze automatische registraties zijn nog niet zichtbaar in de interface, maar zullen in de toekomst wel meegenomen worden bij de periodiek verplichte rapportages die zorgorganisaties hierover moeten aandragen.

Handmatig: via 'Registraties'

Om een registratie vast te leggen klik je op de knop Registraties.

In het scherm verschijnen diverse invulvelden. Vul deze velden in en klik op Opslaan om de registratie vast te leggen.

Registraties aanmaken: te nemen stappen

1. Klik op de pagina Plan op Onvoorziene zorg registreren (bij Wzd) of op  Registratie zonder aanzegging  (bij Wvggz).

2. Selecteer de onvoorziene zorg die je wilt koppelen.

3. Voer de startdatum/-tijd en optioneel einddatum/-tijd in. Of het optionele veld Eindtijd beschikbaar is, is afhankelijk van de Wzd-categorie die aan de onvoorziene zorg is gekoppeld. Zie Onvrijwillige zorg in de wzd en verplichte zorg in de wvggz configureren voor meer informatie over het koppelen van een categorie aan onvrijwillige zorg.

4. Voeg eventueel een Toelichting toe en klik op Opslaan.

Ons toont een niet-blokkerende waarschuwing:

• als er een andere, identieke registratie van onvoorziene zorg bestaat die in tijd overlapt met de nieuwe registratie;

• als er een andere, identieke registratie van onvoorziene zorg is die nog open staat;

• als er een andere, identieke registratie van onvoorziene zorg in Ons bestaat die nog de status concept heeft en geactiveerd zou moeten worden.

• als er een andere registratie van onvoorziene zorg in Ons bestaat die niet samengaat met de nieuw aangemaakte registratie. Denk bijvoorbeeld aan het insluiten van iemand in een beveiligde kamer versus het insluiten van iemand op zijn eigen kamer.

5. De waarschuwing toont de startdatums en -tijden van de overlappende of conflicterende registratie(s). Deze registraties zijn terug te vinden in de tijdlijn en kunnen vanaf daar indien gewenst bewerkt worden.

Keuze: Registratie of open registratie

Wordt de eindtijd leeg en/of de juridische titel ongespecificeerd gelaten bij het aanmaken van een registratie van onvoorziene zorg? Dan is de registratie als Open registratie terug te vinden in de tijdlijn. De openstaande velden kunnen vanaf daar aangevuld worden. Registraties zonder open velden zijn in de tijdlijn zichtbaar als Registratie.

Registraties bewerken of verwijderen

Gebruikers met de juiste autorisatie kunnen aangemaakte registraties zonder onvrijwillige zorg aanpassen (via een potlood icoontje) of verwijderen (via een prullenbak icoontje met pijl) bij de registratie in de tijdlijn.

Registraties aanmaken voor een conceptuele aanzegging (wvggz)

Je kunt vormen van verplichte zorg in aan aanzegging vastleggen, opslaan en er registraties voor maken, zonder te activeren. Als de overige velden en gegevens dan door een andere partij zijn ingevuld, kan de vorm van verplichte zorg geactiveerd worden. Deze functionaliteit is vooral gericht op cliënten in noodsituaties.

Waarschuwingen bij verwijderen

Als een gebruiker de verplichte zorg probeert te bewerken of te verwijderen terwijl er registraties voor die vorm van verplichte zorg zijn aangemaakt, dan wordt een foutmelding weergegeven. Die foutmelding gaat pas weg als alle registraties voor die aanzegging zijn verwijderd. Zie Onvrijwillige zorg (wzd) bij de cliënt inzien, aanmaken of wijzigen of Wvggz-aanzeggingen bij de cliënt inzien, aanmaken of wijzigen voor meer informatie over de benodigde autorisaties en een uitleg over de werking hiervan.

Registraties inzien

Vastgelegde registraties zijn terug te vinden via de Tijdlijn. Zie Tijdlijn van onvrijwillige zorg bekijken voor meer informatie. Ook zal de registratie meegenomen worden bij de periodiek verplichte rapportages die zorgorganisaties hierover moeten aandragen.