Zorgprestatiemodel: veelgestelde vragen
Heb je in deze handleiding geen antwoord gevonden op je vraag? Bekijk dan ook de toelichting en inrichting voor meer informatie over het ZPM of de handleiding over het vastleggen van registraties:
Heb je een algemene vraag over het Zorgprestatiemodel? Bekijk dan ook eens de officiële website.
Vragen over Ons Agenda
Kan ik nog DBC-uursoorten registeren in 2022?
Nee, als je dit probeert te registreren krijg je een foutmelding in Ons Agenda.
Het lukt mij niet om in 2022 een registratie vast te leggen. Hoe los ik dit op?
Verwijder eerst het zorgtraject in de registratie in Ons Agenda en kies de juiste toegestane uursoort.
Let op: Het kan zijn dat de zorgtrajectregel blanco is omdat deze recentelijk is afgesloten. In dat geval moet je eerst op het kruisje achter het zorgtraject klikken, voordat je de nieuwe uursoort eronder kunt kiezen.
Als dit het probleem niet oplost, vraag dan aan je applicatiebeheerder om te controleren of het vinkje iO Me in het weekkaartprofiel voor die uursoort is geselecteerd. Dat vinkje zorgt er namelijk voor dat de uursoort in Ons Medewerkerportaal en Ons Agenda wordt weergegeven. Zie Weekkaartprofielen configureren voor meer informatie.
Moet ik ook voor de reistijd een toeslag selecteren?
Nee, dit kan ook worden toegevoegd via Reistijd toevoegen. Daar vul je de Heenreis en de Terugreis in minuten in. Er wordt dan automatisch een toeslag aangemaakt. Alle overige toeslagen moeten wel handmatig worden geregistreerd in het veld Toeslag onder de Uursoort.
Ik zie een veld Direct en Indirect bij het registreren. Hoe moet ik deze vullen?
Let op bij het vullen van het veld Indirect. De tijd die je hier invult, is niet declarabel. Het zou kunnen dat je organisatie aparte uursoorten heeft gemaakt voor indirecte tijd. We adviseren je dan daarvan gebruik te maken en niet het veld Indirect hiervoor te gebruiken in je registratie.
Wat zijn andere grote veranderingen in Agenda?
Het is mogelijk gemaakt om tijdelijke clientafwezigheden te registreren binnen een groep, als je organisatie Absenties toestaan bij de groepsconsult uursoort heeft ingericht.
Bij het registreren van tijd wordt de gehele tijd naar Ons Administratie gestuurd om op de juiste manier de groepsgrootte te bepalen. Voor overige (niet-ZPM) financieringsstromen worden de tijd verdeeld bij export in administratie
Vragen over Ons Administratie
Waar vind ik de privacyverklaring?
Die vind je onder CliëntAlgemeenGebruik dossier- en persoonsgegevens bij het kopje NZa en zorgverzekeraar.
Als bij Diagnose gegevens delen met NZa en zorgverzekeraar ten behoeve van controle en analyse de optie Ja is aangevinkt, betekent dit dat de cliënt toestemming geeft om de gegevens te delen met de NZa en de zorgverzekeraar. Als hier de optie Nee is aangevinkt, heeft de cliënt geen toestemming gegeven en wordt dit op een handmatige factuur weergegeven als Privacyverklaring: toegepast.
Mag je een DBC afsluiten met de afsluitreden Overgang naar ZPM als deze precies 365 dagen duurt?
Nee, dit moet je gewoon afsluiten met de reden Afsluiten vanwege openen vervolg-DBC.
Welke verzekeraars zijn gereed voor declaratie vanaf 1-1-2022?
Op 3 januari publiceerde VeCoZo de lijst met verzekeraars. Zie Documenten op de pagina Declareren voor meer informatie.
Moet ik aangeven dat een cliënt is overgegaan van een DBC of basis-GGZ naar het ZPM (of van een oude bekostiging naar het ZPM)?
Ja, je geeft met de twee labels N02 en N03 (overgang oude bekostiging met/zonder directe tijd naar Zorgprestatiemodel) aan of een cliënt over is gekomen vanuit de oude bekostiging.
Maakt de fase van DSM uit voor de ZPM-declaratie?
Ja, de fases aanmelding en intake komen niet mee op de factuur.
Zitten er al signaleringen dat na 3 dagen 'Acute ggz binnen budget' is verlopen?
Nee, dit moet je in eerste instantie zelf in de gaten houden, voor zowel consulten (specifiek uursoort) als verblijfsdagen (aanvullende dienst: acute ggz binnen budget). We verwachten hier wel functionaliteit voor toe te voegen en verwachten dit begin 2022 op te leveren. Houd hiervoor Ons Aankondigingen in de gaten.
Mag ik ook verwijzingen die voor 2022 zijn gedaan, gebruiken in het ZPM?
Ja, dit mag. Als de categorie GGZ of GGZ Eigen Patiënt wordt gebruikt, wordt dit bij declaratie automatisch omgezet naar de nieuwe waarde in het ZPM. Voor nieuwe verwijzingen moet je in 2022 de nieuwe categorie GGZ-ZPM gebruiken
Hoe kan het dat ik iedere medewerker als regiebehandelaar kan selecteren in het ZPM?
De afleiding waarbij we kijken naar de AGB-code, het beroep en de overige regelgeving van het ZPM en/of het landelijke kwaliteitsstatuut moet nog worden ontwikkeld. Totdat dit ontwikkeld is, moet je zelf de bevoegde regiebehandelaar kiezen.
Kan de registratie van het ZPM ook in het medewerkerportaal?
Wij adviseren dit niet. Het is alleen mogelijk als je niets anders levert dan de standaard consulten Diagnostiek en Behandeling. Het is niet mogelijk als je werkt met groepsconsulten of toeslagen.
Is indirecte tijd (MDO) declarabel in het ZPM?
Nee, hiermee is rekening gehouden in het tarief voor de directe tijd.
Moet ik het zorgtrajectnummer handmatig vullen?
Nee, bij het opslaan van een GGZ-ZPM-legitimatie wordt deze automatisch aangemaakt. Bij een FZ-legitimatie moet die wel handmatig worden gevuld op basis van het nummer van DJI.
Welke datum moet ik bij de verwijzer opgeven?
Bij CliëntVerwijzers vul je de oorspronkelijke verwijsdatum in.
Binnen de ZPM-legitimatie vul je de datum in waarop de verwijzing gebruikt wordt binnen de declaratie (dus vallende binnen de begin- en einddatum van de legitimatie). Bij de cliënten die zijn overgezet van SGGZ DBC en BGGZ, is dat 1-1-2022. Op deze manier kun je ook de Acute GGZ goed vastleggen, waarbij de regiebehandelaar tijdelijk de verwijzer is. Je vindt de spelregels hiervoor op https://www.zorgprestatiemodel.nl/.