De Planhulp is momenteel nog in pilot. Nedap moet deze functionaliteit aan zetten voor de organisatie, maar ook per team.
De Planhulp is een krachtig hulpmiddel die je helpt een betere en efficiëntere planning te maken. De Planhulp weegt allerlei verschillende factoren af om zo tot een voorstel te komen voor een nieuw planbord of een gedeelte daarvan. Bij een voorstel wordt getoond hoeveel dit voorstel het planbord verbetert. Bijvoorbeeld de verbeterde contract-uitnutting of minder reistijd. Per suggestie worden de losse planacties getoond die nodig zijn om tot het nieuwe planbord te komen.
Waar vind ik de Planhulp?
Wanneer de Planhulp is ingeschakeld voor het blokplanteam dat momenteel geopend is, vind je een knop Planhulp rechtsboven in het scherm.
Voorstel overzicht
Als je op de knop Planhulp klikt, opent een overzichtscherm met daar alle voorstellen en voorstellen die momenteel nog worden berekend. Per voorstel laten we zien hoeveel verbetering dit voorstel met zich mee brengt.
Belangrijke informatie
Plankaartjes op meerdere dagen
Wanneer een cliënt op meerdere dagen in de week huishoudelijke hulp ontvangt, dan zal de Planhulp de plankaartjes niet op één dag gaan plannen (om bijvoorbeeld reistijd te besparen), maar hij houdt rekening met de gebruikte spreiding van die serie uit het zorgarrangement.
Medewerkers die in meerdere teams werken
Wanneer medewerkers veel in meerdere teams werken, is het aan te raden om de optimalisaties niet tegelijkertijd uit te voeren. Het kan namelijk zijn dat voorstellen elkaar dan 'in de weg' gaan zitten.
Een voorbeeld ter illustratie: Stel dat Medewerker A beschikbaarheid heeft op maandagmiddag en de Planhulp stelt voor om daar een plankaartje in te plannen. Wanneer een ander team, waar deze medewerker ook werkt, tegelijkertijd ook een voorstel vraagt kan de Planhulp geen rekening houden met voorstellen bij andere teams. De Planhulp weet immers niet of deze suggestie doorgevoerd gaat worden of niet.
Medewerkerbeschikbaarheid
De Planhulp kijkt zowel naar de beschikbaarheid van de medewerker als naar de contract-uren. Daarnaast houdt de Planhulp ook rekening met het aantal uren dat de medewerker in andere teams ingepland/geroosterd is.
Maximaal 1 voorstel kan tegelijkertijd worden opgevraagd
Per team kan er maar 1 voorstel tegelijkertijd worden uitgerekend.
Ongeldige suggesties
In de tijd dat de Planhulp een voorstel heeft gegeven totdat de suggestie is doorgevoerd, kan een suggestie ongeldig worden. Wanneer een voorstel ongeldig is kan deze niet geldig worden. Het is daarom aan te raden om voorstellen niet te lang (meerdere dagen) open te laten staan. Hoe langer een voorstel open blijft staan, hoe groter de kans dat door een wijziging in het planbord het voorstel ongeldig wordt.
Een voorbeeld ter illustratie: Stel voor dat een Planhulp een voorstel geeft een plankaartje bij Medewerker A om te wisselen met Medewerker B. Maar in de tussentijd is het plankaartje dat bij Medewerker A stond weggehaald of naar een andere Medewerker gepland. Het voorstel kan dan niet meer worden doorgevoerd.
Hoe goed is een voorstel?
Per voorstel laten we zien hoeveel dit het planbord verbetert. We hebben dit uitgesplitst over verschillende individuele scores. Bijvoorbeeld totaal geplande tijd, reistijd en contract-uitnutting. Per score kun je zien hoeveel het voorstel het planbord verbetert, verslechtert of gelijk blijft.