1. Home
  2. Kennisbank
  3. OnsDB
  4. Datamodellen

Datamodellen in OnsDB

Bijgewerkt op 21 Nov om 10.53 uur
In dit artikel zijn beschrijvingen van OnsDB datamodellen te raadplegen. De getoonde datum is de verschijningsdatum van het datamodel. Daarnaast is in dit artikel informatie te vinden over de ondersteuning van datamodellen en de uitzonderingen daarbij.

Ondersteuning van datamodellen

Datamodellen worden tot 6 maanden ondersteund. Als referentie kunnen ook niet-ondersteunde datamodellen geraadpleegd worden.

Voor bepaalde toepassingsmogelijkheden kan het raadzaam zijn om het datamodel vast te zetten in het configuratiebestand. Let op dat je na de periode van ondersteuning het datamodel in het configuratiebestand update naar een ondersteunde versie. Wanneer je dit niet doet, zal na verloop van tijd een oud datamodel gebruikt worden, waardoor de kans op ongewenste data groter is.

Ondanks het vastzetten, kán het voorkomen dat bepaalde data niet (meer) opgevraagd kan worden door uitzonderingen bij het vastzetten van datamodellen. Zie voor meer informatie, onderstaande sectie:

Uitzonderingen bij het vastzetten van datamodellen

De data die opgehaald wordt uit Ons Administratie en Ons Planning is gestructureerd in tal van tabellen en kolommen. Doorontwikkeling van Ons Administratie en Ons planning kan leiden tot wijzigingen in de databasestructuur, wat ook gevolgen heeft voor de data die met OnsDB opgehaald kan worden.


Mogelijke uitzonderingen

Er zijn drie soorten wijzigingen te onderscheiden die effect kunnen hebben op de vastgezette datamodellen:

  • De meest voorkomende soort wijziging is het toevoegen van gegevens. Doordat nieuwe functionaliteiten ontwikkeld worden, dient extra data opgeslagen te worden. Daarom kunnen tabellen of kolommen worden toegevoegd.

  • Minder voorkomende wijzigingen vinden plaats in de vorm van wijzigingen van de structuur. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat kolommen uit een tabel worden opgedeeld in meerdere tabellen, waardoor de verwijzing naar deze tabellen wijzigt. Ook kan het zijn dat de naam van een tabel of kolom gewijzigd wordt.

  • Een andere minder vaak voorkomende wijziging is het verwijderen van tabellen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als een functionaliteit verwijderd wordt of als kolommen worden ondergebracht in andere tabellen.

OnsDB bij uitzonderingen

Afhankelijk van het soort wijziging kan het gevolg hebben voor OnsDB. OnsDB gaat daar op de volgende manier mee om:

  • Toevoeging: Nieuw toegevoegde gegevens worden toegevoegd aan OnsDB door middel van een hoger datamodel. Zodra gebruik wordt gebruikt van het nieuwe datamodel, worden ook de nieuwe gegevens met OnsDB opgehaald.

  • Wijziging: Er wordt altijd getracht de impact zo klein mogelijk te houden, zodat geen aanpassing in de achterliggende tooling gemaakt hoeft te worden. Dit is echter niet altijd mogelijk; soms zijn de wijzigingen dusdanig dat dit niet binnen OnsDB aangepast kan worden.

  • Verwijdering: Verwijderde gegevens zijn niet meer door OnsDB meer op te halen. Indien ervoor gekozen wordt om een ouder datamodel te gebruiken, kan het voorkomen dat dergelijke tabellen of kolommen worden opgevraagd. Dit zal tot gevolg hebben dat de tabellen leeg zijn of een foutmelding getoond wordt.

Releases van en communicatie over wijzigingen

De communicatie is afgestemd op de impact van de wijzigingen. De volgende manieren worden gehanteerd:

  • Voor ieder nieuw datamodel schrijven we een aankondiging in Ons® Aankondigingen. Hier lees je de datum dat het nieuwe model beschikbaar is op test- en productieomgevingen. De datum die we achter het datamodel zetten, is de datum dat het model beschikbaar is op productie. Het model is standaard een week eerder al beschikbaar op de testomgeving.

  • Nieuwe datamodellen die geen impact hebben op achterliggende tooling, worden direct gereleased, zodat er geen vertraging is voor zorgorganisaties die gebruik willen maken van de nieuwste gegevensstructuur.

  • Over wijzigingen die gevolgen kunnen hebben voor achterliggende tooling en niet in OnsDB door Nedap zijn te voorkomen, wordt gecommuniceerd. Dergelijke wijzigingen zijn alleen aanwezig in functionele releases en worden ten tijde van functionele releases gecommuniceerd. Dit geeft enkele weken tijd om achterliggende tooling aan te passen. In de tussentijd is het mogelijk om via testomgevingen te testen en in te richten. Een langere termijn dan enkele weken kan niet gehanteerd worden doordat de ontwikkeling van applicaties sterk afhankelijk is van de manier waarop data wordt opgeslagen en gebruikt.

  • Wijzigingen in het OnsDB programma worden per e-mail aangekondigd. Een voorbeeld hiervan is de wijziging van OnsDB 3 naar OnsDB 4.

Ondersteunde datamodellen

Deze datamodellen zijn minder dan zes maanden oud en worden ondersteund.